At føde i vand

Vi har siden vi besluttede os for en hjemmefødsel gjort os en del tanker omkring, hvor, hvordan og hvorledes det hele mon kunne foregå her hjemme. En af tankerne som har fyldt en del for mig er fødsel i vand. Når fødslen foregår hjemme sætter det sine begrænsninger ift. smertestillende, og måske kan vandet hjælpe mig her i den sidste del af åbningsfasen, som efter sigende skulle trække tænder ud.

Nogle fortæller at vandet har gjort underværker for dem, og andre fortæller, at de overhovedet ikke kunne magte at være i vandet, så det bliver spændende, hvad kroppen siger, når først det står på.
Ikke desto mindre, så har jeg lejet et fødekar fra La Bassine, og det fik vi afprøvet i denne uge. Det er meget rart at vide, hvor lang tid det tager at puste det op og fylde det, om der er varmt vand nok i hanen, er der plads, der hvor vi havde forestillet os det skulle stå osv.

IMG_3967

IMG_3968

IMG_3971

IMG_3972

Sådan helt generelt kan man føde i vand ved en ukompliceret graviditet med fødsel mellem uge 37+0 til 42+0 – hvilket jo også er nogle af de kriterier, som gør sig gældende for en hjemmefødsel.

Fødslen i vand er egenligt tænkt mest som smertelindring til mig selv undervejs, og dernæst kan jeg da også godt lide tanken om, at det ser ud som børn nyder at blive født under vand. Nogle beskriver det som om, at man næsten forestille sig badekarret som en slags ”penthouse-livmoder”, hvor børnene lige kan strække benene, inden de bliver konfronteret med den nye verden udenfor livmoderen.
Normalt tager barnet sit første åndedrag, når det kommer ud i luften. Når barnet fødes under vand virker den såkaldte ”dykkerrefleks” og der er derfor god tid til at få barnet ”oven vande” efter fødslen. Indtil da får barnet ilt på samme måde som inde i livmoderen – altså gennem navlestrengen. Derfor kan en del børn født i vand godt være lidt længere tid om at blive lyserøde efter fødslen, end børn født på land.

Vandeti fødekarret bør have en temperatur på mellem 35 og 37 grader – altså omkring legemstemperatur. Inden du kommer ned i vandet, får du oftest et lavement. Vandet omslutter din mave og dit underliv, og når barnet fødes, sker det altså under vand. En af de største fordele ved vandfødsel er det varme vands afslappende virkning.
Du er mobil når du er i vandet pga. den oppebærende effekt og kan hurtigere ændre stilling, hvilket altid er gunstigt for dit barns nedtrængning gennem bækkenet. Måske medvirker det varme vand tilmed til en øget blodcirkulation i dit mellemkød, som derved opnår øget elasticitet, hvilket er positivt ift. risikoen for bristninger. De fleste fødesteder vil helst have dig op af badekarret og føde moderkagen på fødelejet.

Læge Vibeke Manniche skriver i sin bog “Alt om barnet”, at: “Mange kvinder bruger fødekarret til at opnå smertelindring under specielt sidste halvdel af udvidningsfasen. Vesmerterne mindskes, og fødslen fremskyndes lidt, fordi livmoderhalsen hurtigere udvides og udslettes. Fødekarret har en speciel god virkning, efter at livmodermunden har udvidet sig de første fem centimeter, Inden da kan den øgede afslapning få fødslen til at gå lidt i stå.

Så nu er fødekarret afprøvet, og der er købt en liner til at ligge indeni til selve fødslen. Så må vi se om det kommer i brug, og om det er lige så behageligt som det lyder 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Fødsel, Graviditet. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *