Danmark på piller…lad nu være

Har netop set program 1:3 af “Danmark på piller” på DR’s hjemmeside, og helt ærligt…jeg er rystet! Det fremgår af udsendelsen af vi danskere spiser utroligt mange smertestillende piller fx let-smertestillende som vi kender i daglig tale som “hovedpinepiller”. Folk tror at fordi det er lægemiddel godkendt, så er det helt sikkert at tage pillerne, men helt ærligt – har du kigget på den seddel der ligger i pakken? Lægemiddel dødsfald er den 3. øverste på listen – ikke specielt langt fra tallet med folk, der dør af tobaksrygning.
Sidste år blev der solgt mere end 1 milliard piller!!! Det svarer til at hver dansker spiser 180 piller….og forbruget stiger…det er jo vanvittigt! Selvfølgelig er der nogen der har brug for disse, men helt ærligt…i stedet for skylle to piller ned i et forsøg på at dæmpe symptomerne var det så ikke en ide at tage fat om roden til problemet?!

Langt de fleste med lette smerter i hovedet, skuldre/nakke, leddene generelt eller andet kan faktisk gøre utroligt meget selv. Og jeg mener det grav alvorligt – start med at kigge ind af, opfylder du din krops behov eller fortæller den dig rent faktisk at den er i underskud af et eller andet? For så bør du måske handle på det i stedet for at udskyde problemet ved at proppe dig med piller. Faktisk kan et overforbrug af let smertestillende give hovedpine….så du tager hovedpinepiller, som giver hovedpine, for at holde hovedpine væk!?! Nu får jeg snart hovedpine….

Lad os tage et hurtigt og simpelt kig på nogle ting der kan hjælpe mange i kampen mod lette smerter.

SØVN! Jeg understreger i alle mine forløb, hvor vigtigt det er for både dit fysiske og psykiske velbefindende med søvn. Der er en grund til at en måde at mangel på søvn bruges som tortur. Hverken du eller din krop fungerer optimalt uden nok søvn, og du kan ikke forvente at din krop lever op til dine formentlige høje standarder, hvis ikke den er udhvilet – simply as that 🙂 Så i stedet for piller – snup en morfar.

Væske. Over halvdelen af din krop består af vand/væske – dermed er din væskebalance livsvigtig for at vores krop og hjerne fungerer. Væskebalancen er det forhold mellem den væske vi indtager og den væske vi udskiller. Hovedpine – kan fx være et tegn på væskemangel… Så hvad om du nappede et glas vand (uden piller) inden du tog dig en morfar..?!

Kosten. Fylder du dig med alt for meget forarbejdet mad? Som måske ikke indeholder de ting din krop har brug for… Det kan betyde at du slet ikke får den rigtige næring – hverken proteiner, fedt eller kulhydrat og dermed heller ikke livsnødvendige vitaminer og mineraler. Og “Jamen jeg spiser en multivitamin hver morgen….” sætningen tæller ikke. Hvis ikke du spiser sundt og varieret, så er multivitaminen ligegyldig. Har du ikke overskud (pga en orkert kost?!) til at få ændret i dine kostvaner, så du får det bedre, så få hjælp udefra – jeg lover dig at det er det hele værd efterfølgende. Der kan være så mange småting på spil her og det er i bund og grund ganske simpelt. Så tænk dig om inden du sluger et par lete smertestillende næste gang – hvad har du puttet i munden eller har du ikke rigtigt puttet noget i munden? Måske er det derfor dine led gør ondt, eller hovedet er så træt og det spænder op langs nakken…

Motion. Kroppen er skabt til bevægelse – og bliver den ikke brugt….ja gæt en gang, så begynder den at brokke sig og bliver kun i dårligere og dårligere stand. Og nej du behøver ikke løbe maraton (eller for dens sags skyld overhovedet løbe – og ja det mener jeg). Det handler i bund og grund om at få lidt bevægelse ind i din hverdag på den ene eller den anden måde og alt tæller. Det at få brugt kroppen lidt gavner den + at den under motion og træning frigiver sine egne smertestillende endorfiner – og igen kan vi droppe de let smertestillende piller. BUM! Ved du ikke hvordan du skal komme i gang, få lidt bevægelse og motion ind eller har du simpelthen skader, der gør det svært for dig – jamen så få hjælp! Endnu en gang vil jeg godt love dig at det er det hele værd på den lange bane 🙂

Så kort sagt Danmark….drop pillerne og ind med noget sund fornuft <3

IMG_8361

/Rikke

Du kan se hele programmet om “Danmark på piller” 1:3 her på linket.

Vil godt understrege, at hvis du har længerevarende smerter bør du kontakte din læge – også selvom det er svage smerter. Desuden kan der være masser af gode grunde til at tage piller, men 180 piller pr. person om året…

Dette indlæg blev udgivet i Livet, Motivation. Bogmærk permalinket.

2 svar til Danmark på piller…lad nu være

 1. Anna skriver:

  Det er sinssygt den kultur omkring piller der er kommet i danmark. Det er som om at alle tænker på piller først og derefter på deres livsstil, hvor jeg naturligvis mener det burde være omvendt 😉

  Nu har jeg selv taget smertestillende medicin i 10 år og er stoppet lige efter jul, så jeg har selv mærket på egen krop hvor meget kemi egentlig påvirker din krop og dit sind. Det har været hårdt at vænne mig af med det, men det har været det hele værd! Nogle kan ikke undvære piller, men det bør altid være sidste løsning og man bør prøve alternativer undervejs, sund kost, søvn, akupunktur og motion!

  Det var lige min mening 😉

  Anna – http://thewonderwomanwannabe.blogspot.com

  • RikkeBundgaard skriver:

   Dejligt med en mening Anna – og hvor er det fedt at høre at du har haft mulighed for at slippe af og være med til at tælle ned i denne statistik i stedet for op af 🙂 desværre er sundhedsvæsenet også indrettet sådan at det oftest tilbyder piller frem for sundhed – og oftest fordi ressourcerne til at vægte sundheden ikke er der. Det er ærgerligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *