Det er okay at være i dårligt humør!

Når du er i dårligt humør – sur, trist, gal, ked af det, vred, frustreret eller lignende, så prøver vi som oftest bare at blive i godt humør igen. Vi kæmper for ikke at blive ved med at være i dårligt humør – bruger positiv psykologi, ser på den lyse side af livet og alt muligt andet. Det er der for så vidt heller ikke noget galt i – men er du nogle gange stoppet op, og har anerkendt den følelse af vrede eller tristhed. Ligesom bare mærket den og tænkt over, hvorfor den reelt er der, og hvad den gør ved dig. Den følelse er der jo af en grund – lige så vel som du er glad, fornøjet, sprudlende og lignende. Du har lige så meget brug for lige “at  være lidt” i de dårlige følelser som du har med de gode. Tro mig – de går helt sikkert over igen. Nogle følelser er længere om at passere end andre, men én ting er sikkert – de passerer. Sådan er livet nemlig.

I går faldte jeg over dette indlæg, som i mine øjne beskriver det ret så godt. Et indlæg af psykolog Camilla Bruun:

“Drop ideen om at du skal være i godt humør. Vær i dårligt humør – når du er det. Det er sådan, du har det. Vis respekt over for dine følelser, anerkend de følelser, som bevæger sig gennem dig lige nu. Dine følelser har brug for accept, for at falde til ro. 

Følelser er lige som vejret. Nogle gange skinner solen, andre gange regner og stormer det, følelser kommer og går og er i bevægelse gennem din krop og dit sind, ligesom at storm, skyer, regn og slud bevæger sig hen over himlen.

På samme måde, som det ikke kan betale sig at bekæmpe vejret, fordi vi ikke er herre over det, kan det ikke betale sig at bekæmpe dine følelser. Du ender i en slåskamp, som du ikke kan vinde.

På samme måde som du ikke kan blive fri for regnvejr, kan du ikke blive fri for de såkaldt ”negative følelser”. Du er ikke herre over dem. Accept er det, som skal til.

Det er, når vi går og fortæller os selv og hinanden, at vi burde være i godt humør, at der ikke er nogen grund til at føle, som vi gør det, at vi burde føle noget helt andet, at der er noget galt med os eller med vores liv, fordi at vi er i dårligt humør, at vi føler os allermest fortabte her i livet.

Heling sker, når du tillader dine følelser, at være præcis som de er lige nu!

Du kan ikke blive fri for svære følelser – men der findes en uendelig frihed og fred inden i følelserne, når du tillader dem, at være som de er.

Kærlig hilsen Psykolog, Camilla Bruun”

Stof til eftertanke i stedet for altid at jagte lykken. Måske føles både lykken, sorgen og glæde lidt mere ægte, hvis du bare stopper op, og er lidt mere i nuet fremfor at jagte noget, du alligevel ikke altid selv er herre over?

Bare en tanke 🙂

IMG_8473

/Rikke

Dette indlæg blev udgivet i Livet. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *