Du er jo ikke rigtig klog!?

Dette er min første graviditet, og inden jeg blev gravid var jeg faktisk angst for at skulle føde! Sådan “Åh puha…”, koldsved, og kvælningsfornemmelse agtigt, hvis jeg tænkte på, at jeg selv skulle igennem det.
Efter at være blevet gravid, så måtte jeg jo tage tyrerne ved hornene og få gjort noget ved det. Efter at have vænnet mig til tanken om, at en fødsel unægteligt ville komme og bringe noget helt fantastisk med sig, så startede jeg med at granske nettet, læse diverse bøger og tale med familie, venner og jordemoder.

Da jeg var omkring 20 uger henne dukkede en tanke op i mig for første gang….gad vide, hvordan det ville være at føde hjemme. I samme øjeblik som tanken dukkede op forsvandt den sidste rest af angst for fødslen og blev i stedet afløst af ro. Ikke fordi jeg tror det gør mindre ondt eller noget, det gav bare en ro. Jeg har ikke brug for at komme ind på sygehuset for at føde. Faktisk ville jeg allerhelst føde helt helt alene ude midt i ingenting – alt taget i betragtning, så kan jeg godt se, at det ikke er specielt rationelt. Som jeg ser det er sygehuset til, hvis der er brug for ekstra hænder og/eller udstyr til at tage sig af mig eller baby. Hvis det kommer dertil, så er det  fint, at muligheden for at komme på sygehuset er der.
En fødsel er for mig en utroligt naturlig ting, og jeg tænker ikke, at der kunne være noget mere naturligt end at komme til verden i det hjem, hvor man efterfølgende skal vokse op. Det giver mig en kæmpe ro at kunne være hjemme undervejs i veerne, ikke skulle pakkes i en bil og fragtes til sygehuset, og ikke mindst – at når baby er født, så kan vi bare være. Være lige der midt i vores dejlige lille liv – vores helt egen baby-boble. Jeg håber på, at det ender sådan.

Første gang jeg luftede tanken for Henrik fik jeg ikke rigtigt noget svar, anden gang var det noget i retningen af et kort “aha” eller “hmmm”…og tredje gang fik vi os en rigtig god snak omkring det at føde hjemme fremfor at skulle på sygehuset. Henrik har på intet tidspunkt været afvisende, og det har været vigtigt for mig, at han har følt sig tryg ved ideen. For mig så skal fødslen være en fælles oplevelse for os begge. Det tror jeg på, at den bliver i større grad, hvis det er muligt at føde hjemme fremfor på sygehuset, da Henrik får en helt anden rolle undervejs.

IMG_3320

Da jeg luftede mine tanker for omverdenen omkring vores beslutning om at føde hjemme, så blev jeg mødt SÅ mange udbrud og lettere negativt ladede kommentarer. Nogle af kommentarerne lød som følgende:
Er det ikke kun hipier og rødstrømper, der gør sådan noget?
Er du rigtig klog!?
Det er jo skide farligt?
Hvad nu, hvis der sker noget?
Med jeres første barn…er det nu smart?
Ej sviner det ikke bare helt vildt?

De færreste bød ideen direkte velkommen og var positive omkring det. Altså jeg kan sagtens forstå, at det for mange virker utroligt fjernt – og det er også helt okay. Det er bare ikke specielt rart som førstegangsfødende at blive mødt at tvivlende blikke og kommentarer, der efterlader en med en fornemmelse af, at man er en dårlig mor, fordi man har taget et andet valg end størstedelen af den danske befolkning ellers ville gøre. Uanset hvad, så ændrer det ikke på, at jeg fortsat føler mig fuldt ud tryg og rolig ved den beslutning vi har taget.
Det er desuden heller ikke noget, der ligger super fjernt for mig, da min lillebror er født hjemme. Vender jeg tankerne med diverse forskellige jordemødre, så er de meget opbakkende og siger stort set alle: “Det kan jeg godt forstå. Jeg har også født hjemme/ville også gerne føde hjemme”.

Tro mig – jeg har skam gjort mig en masse overvejelser og tanker omkring det at føde hjemme. Vi har skiftet jordemoder, så vi har en af jordemødrene fra hjemmefødselsteamet i Aalborg, vi har været til hjemmefødselscafé på jordemodercenteret og vi har snakket tingene igennem utroligt mange gange efterhånden – både med hinanden, familie og venner og ikke mindst jordemoderen.

Undervejs i min læsning har er jeg desuden stødt på følgende retningslinjer, tal og undersøgelser omkring hjemmefødsler:

  • 75% af alle børn kunne i princippet fødes hjemme (hvis man tager hele populationen af gravide, inkl. dem, der føder for tidligt, mødre med graviditetsbetingede eller andre sygdomme, børn, der er for svage til at kunne tåle veer m.m. udgør de ca 25% som har brug for behandling som kræver hospitals indlæggelse)
  • For at det kan anbefales at føde hjemme skal du have haft en normal graviditet, være sund og rask og ikke haft tidligere komplikationer under fødsel.
  • I Danmark føder ca 1% hjemme, og af disse overføres ca. 15% under eller umiddelbart efter fødslen til en fødeafdeling.
  • I gennemsnit varer en hjemmefødsel 2 timer kortere end en fødsel på sygehuset.
  • Der laves væsentligt færre indgreb under en hjemmefødsel.
  • I Holland finder ca 33% af alle fødsler sted i hjemmet.
Denne bog har været god at læse undervejs i beslutningen

Denne bog har været god at læse undervejs i beslutningen.

Alle raske kvinder, med en ukompliceret graviditet og udsigt til en ukompliceret fødsel, kan føde hjemme. Fødslen skal finde sted mellem 37+0 og 41+6. Der må kun være et barn i maven, og det skal ligge med hovedet nedad. Har der ved tidligere fødsler været komplikationer så som stor blødning eller behov for kejsersnit er det også på hospitalet at fødslen bør finde sted. Hvis babyen ender med at være meget stor anbefales det også at føde på sygehuset pga. evt. komplikationer under fødslen.

Heldigvis tegner alt til at gå lige efter bogen, så vi håber på at kunne tage imod vores lille baby hjemme hos os selv. I uge 36 kommer vores jordemoder hjem til os, og det er her vi tager endeligt stilling til om hjemmefødsel er en mulighed, og det er her det endelig “GO” gives fra jordemoderen. Så jeg glæder mig utroligt meget til det hjemmebesøg, og håber på at det bliver en mulighed.

Jeg har selvfølgelig indstillet mig på, at det kan ende med en fødsel på sygehuset uanset, og jeg føler mig helt tryg og rolig ved, at ender det sådan, så er det fordi det er det bedste for både mig og baby. Hvis det bliver sådan, så er jeg sikker på, at det bliver en god fødsel også.

Et af de spørgsmål jeg også har fået til valget om hjemmefødsel er: “Jamen hvad gør du så med smertestillende?!”, og altså til det er mit svar, at der jo reelt er muligheder for smertestillende i hjemmet også. Der er mulighed for akupunktur, akupressur, lændemassage, vand, steriltvandspapler (bistik) og så er der selvfølgelig de lidt mere alternative, som varme ingefærsklude m.m.
Jeg har booket et fødekar, og håber på at kunne bruge det undervejs i både udvidelsesfasen og pressefasen. Dernæst har jeg har arbejdet (og arbejdet fortsat) en del med forskellige fødestillinger og vejrtrækningsteknikker.
Der er selvfølgelig ikke mulighed for lattergas eller en epidural, og det har jeg det egenligt okay med. Hvis det vurderes undervejs, at det vil være bedst at få lagt en epidural, så kan fødslen overflyttes til fødegangen. Ligesom med al anden overflytning vil det hele tiden være en vurdering mellem jordemoderen, jeg og Henrik.

Det var sådan mine overordnede tanker omkring hjemmefødsel, senere vil jeg fortælle lidt nærmere omkring, hvordan jeg arbejder med vejrtrækningsteknikker samt forskellige fødestillinger, og hvordan jeg ellers har forberedt mig til fødslen.
Umiddelbart er min tanke, at jo bedre jeg kan bevæge mig, jo mere jeg har øvet de forskellige vejrtrækningsteknikker samt stillinger jeg kunne forestille mig at føde – jo bedre udgangspunkt har jeg. Vel vidende at det undervejs kan tage en helt anden drejning, og gør det det, så tager jeg den derfra.
Jeg har ingen forestillinger om at fødslen bliver nem, uden smerter eller noget i den retning. Jeg ved, at det bliver en hård udfordring – men det er en udfordring jeg glæder mig til at tage op 🙂

Ovenstående skal ikke ses som en salgstale for hjemmefødsler, men som mine overvejelser og tanker omkring, hvorfor vi har taget den beslutning.
Noget af det vigtigste er efter min mening, at de bedste veer laves der, hvor du  er mest tryg. Uanset om det så er i eget hjem, på sygehuset, på en privatklinik eller noget helt helt andet 🙂

573909D1-825A-4D7E-A6AD-6F7F276A7C34

 

Dette indlæg blev udgivet i Fødsel, Graviditet. Bogmærk permalinket.

Et svar til Du er jo ikke rigtig klog!?

  1. Pingback: Kan jeg så føde hjemme? | by Bundgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *