Søvn efter træning…

Jeg har altid sagt at søvn er vigtigt – og har du fulgt med på bloggen et stykke til, så ved du også at jeg ved flere lejligheder har understreget dette vigtigheden heraf. Nu er der imidlertid gennemført en række studier, der har vist, at søvn kan fremme indlæringen af en kognitiv eller motorisk opgave. Under søvnen konsolideres det lærte uden yderligere træning, og resultatet kan måles i vågen tilstand den efterfølgende dag. Det kaldes offline-læring. Undersøgelsen er primært lavet på enkle motoriske opgaver ved computer.

Tænk hvis man kunne overføre dette til mere komplekse motoriske opgaver – kunne det lige være super smart eller hvad! Jeg har tidligere snakket om visualisering, og hvordan dette kan være med til at bevare motivationen for den enkelte. Det har indenfor idræt fx været brugt som metode til fx at forbedre teknikken i et boldspil.

Da indlæring af motoriske opgaver og træningsøvelser er en stor del af fysioterapien, har to forskere i fysioterapi undersøgt, om man med fordel kan inddrage søvnrelateret offline-læring i denne forbindelse. Studiet viste at der var en signifikant forskel på de to randomiserede grupper, der deltog i forsøget. Sovegruppen fik ganske simpelt langt bedre resultater, både hvad angår hastighed og kvalitet i udførelsen af den motoriske opgave sammenlignet med ikke-sovegruppen. De inkluderes søvnkvalitet og antallet af opvågninger i løbet af natten havde betydning for læringen.

Måske kunne det være relevant at indkøre nyt træningsprogram (og nye øvelser) om aftenen inden sengetid eller på et tidspunkt, hvor det er muligt at snuppe en morfar efterfølgende..?

Søvn er ganske enkelt en fysiologisk nødvendighed, og nu er dette endnu et bevis på, hvor vigtig det er for kroppen med søvn – og ikke mindst kvaliteten af din søvn.

Tips til en god søvn:

  • Der bør være mørkt i det rum du sover i.
  • Du bør slukke for alle elektriske apparater. Ingen mobil, ingen fjernsyn eller lignende. Og undgå støj i soveværelset.
  • Få frisk luft hver dag – og gerne lidt sollys. Naturligt dagslys regulerer vort biologiske ur og resulterer i udskillelsen af hormonet melatonin, som er betydningsfuldt i opbygningen af et velafbalanceret søvnmønster.
  • Sørg for at få motion hver dag. Utallige undersøgelser har vist, at regelmæssig motion i mindst 30 minutter om dagen ikke blot hjælper dig med at falde i søvn, men også forbedrer kvaliteten af din søvn.
  • Hvis du ofte går i seng med hovedet fyldt af tanker, planer og ideer, kan det være en god idé at skrive tingene ned på et stykke papir eller i en notesbog, inden du går i seng. Det virker – jeg gør nogle gange brug af dette, hvis jeg har mange tanker og ikke kan sove. Så står jeg op, sætter mig stille og roligt ned og får tankerne ud, og så er hjernen mere indstillet på søvn.
  • Stå så vidt muligt op på samme tid hver morgen og gå i seng på samme tid hver aften. Når du varierer dine sovetider, sker der i virkeligheden det samme, som hvis du rejser fra én tidszone til en anden, idet du forstyrrer kroppens naturlige indre ur.

Det var lidt forslag herfra – håber du kunne bruge dem til noget 🙂

Need more sleep!!! ;)

Need more sleep!!! 😉

/Rikke

Dette indlæg blev udgivet i Motivation, Træning. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *